Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Yayınlanma Tarihi: 20 Aralık 2022
  • Okunma Süresi: 6 Dakika 43 Saniye
  • Kategori: İnternet
Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabını bilmek, dijital projelerinizi sağlam bir temel üzerine kurabilmeniz için önem taşır. Zira hostingler, internet sitelerinin çalışmasını sağlayan sunucu sistemlerinin bir parçasıdır. Öte yandan bunlar; oyun yayını, veri depolama, yazılım geliştirme ve test etme gibi farklı amaçlarla da kullanılır.

İnternet sitenizi yeterince güvenilir ve donanımlı bir hostingde barındırmazsanız ekleyeceğiniz kaliteli içeriklerin ve siteye yapacağınız yatırımların boşa gitmesi kaçınılmazdır.

Bunu şöyle bir örnek ile daha iyi açıklayabiliriz: Beyaz eşyaya ihtiyacınız var. Bilindik bir markanın en pahalı ürünlerini aldınız. Fakat bu eşyaları yerleştirdiğiniz evin her tarafı kırık-dökük, harabe gibi…

Durum böyleyken, eşyalarınız ne kadar yeni, temiz ve güzel olsa da onlardan iyi bir şekilde yararlanamayacağınıza şüphe yoktur.

Hosting seçimi de buna benzetilebilir. Başarılı projelere imza atmanın ilk adımı doğru bir hosting tercihinde bulunmaktır.

Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? 12 Önemli Nokta

Disk kapasitesi, Bandwith yani trafik limiti, güvenlik altyapısı gibi faktörler bunların başında gelir. İçinizin rahat olmasını istiyorsanız, projelerinizi riske atmamak adına kaliteli bir hosting seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.

Buna göre hosting seçerken dikkat edilecekler şöyle sıralanabilir:

  1. Disk Alanının Genişliği:

Sitenizde yayınlayacağınız içerikler, dosyalar, multimedya ögeleri belli bir yer kaplayacaktır. Bunların düzgün görüntülenebilmesi için arka planda pek çok sistem dosyasının çalışması gerekir. Hepsi için yeterli bir disk kapasitesine ihtiyacınız vardır.

Özellikle çok fazla video ve fotoğraf kullananlar için yüksek disk kapasitesi daha da önemlidir.

  1. Trafik Limitleri:

Her hosting, kullanıcılarına çeşitli Bandwith sınırlamaları getirir. Sitenize ziyaretçi gelmesi demek trafik alması demektir.

Satın almış olduğunuz hosting paketinin trafik üst limitine ulaşırsanız, web site ziyarete kapanır. Günlük ve aylık ziyaretçi sayınız yüksekse trafik limiti bulunmayan bir hosting paketi satın almalısınız. Fakat ziyaretçi sayınız fazla yüksek değilse, küçük veya orta ölçekli bir internet sitesine sahipseniz düşük trafik limitli hostingler ihtiyacınızı karşılayacaktır.

  1. Mail Hizmeti:

Eğer hosting paketi seçerken nelere dikkat edilmeli? Diye soruyorsanız, e-posta detayını da atlamayın. Mail işini hosting hizmeti kapsamında çözüme kavuşturmak istiyorsanız, hostinginizin kaç e-postayı desteklediğine bakın. Ayrıca mail kotalarını da öğrenin.

  1. Kaç Site Barındırmaya İzin Verildiği:

Hosting seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasındaki bir diğer husus, hostingin aynı anda ne kadar proje kaldırabileceğidir.

Birden çok siteye sahipseniz ve hepsini aynı hosting üzerinde çalıştırmayı arzu ediyorsanız o doğrultuda bir seçim yapmalısınız. Bu, sizin için daha ekonomik bir çözüm olacaktır. Tek siteniz mevcutsa, bir site çalıştırmaya izin veren hosting paketlerini tercih edebilirsiniz.

  1. İşletim Sistemi:

Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli? Diye düşünüyorsanız, sitenizin kodlama altyapısına uygun bir işletim sistemi tercih etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemiyle hostinginiz üzerindeki sistem farklı olabilir. Bunun bir sakıncası yoktur.

Önemli olan, siteniz hangi programlama diliyle geliştirilmiş ise hostingin ona yönelik bir işletim sistemi barındırmasıdır.

Meselâ; PHP tabanlı bir siteniz varsa Linux, sizin için daha doğru bir işletim sistemidir. Çünkü Linux, PHP kodlarını işleme hususunda daha hızlı ve yeteneklidir.

Bunun gibi; yazılım dili olarak .net veya . net Core kullanılmış bir site için Windows hosting kullanılması önerilir.

Tercihiniz hazır web sitesi tasarımlarından yana olacak ise sizin platform seçimi yapmanıza gerek yoktur. İdeal işletim sistemi zaten kurulu bir şekilde gelecektir.

  • Not: Kullandığınız özel temalar, hazır site dosyaları veya scriptler olabilir. Bu noktada, hosting seçerken önce geliştiricinin internet sayfasını incelemeli ve bu ürünlerin gerektirdiği özellikleri öğrenmelisiniz. Minimum sistem gereklilikleri çerçevesinde bir hosting tercihi yapabilirsiniz.

  1. CPU ve RAM:

Hosting satın alırken nelere dikkat edilmeli? Diye merak edenlerin yabana atmaması gereken bir başka şey, sitenin tükettiği kaynak miktarına göre ihtiyaç duyulan CPU ve RAM değerleridir. Trafik miktarına ve disk kotasına göre CPU (işlemci) ve RAM seçimi yapılmalıdır.

Ziyaretçi oranınız üst seviyelerde ise, siteniz çok miktarda resim, video veya büyük boyutlu dosya barındırıyorsa RAM-CPU yüksek olmalıdır. Kullanıcılar sayfalarınız arasında dolaştıkça, sitenizden bir şeyler indirdikçe veya sitenize dosya upload ettikçe donanımsal kaynak gereksinimleriniz artar. Bu kaynak kullanım ihtiyacını karşılayabilecek kadar gelişmiş ve performanslı bir hosting paketine ihtiyacınız olacaktır. Bundan dolayı işlemci, bellek ve buna benzer sistem unsurlarını dikkatle incelemelisiniz.

  1. Yedekleme:

Hosting seçiminde dikkat edilmesi gerekenler listesine dâhil edebileceğimiz kriterlerden biri de, veritabanı ve dosya yedekleme seçenekleridir. Firma, kaç gün aralıklarla yedekleme imkânı sunuyor? Buna dair bilgi edinin. Mümkünse her gün yedekleme olanağı tanıyan bir firmayı tercih edin. Hele ki bir e-ticaret sitesine sahipseniz, günlük yedekleme sizin için daha da mühim demektir.

  1. Uptime (Süreklilik Oranı):

Hosting alırken nelere dikkat edilmeli? Diyenler, Uptime oranını es geçmemelidir. Bu kavram, server’ların aktif çalışma sürelerini ifade eder. İnternet sitenizin 7/24 hizmet sunabilmesi, hiçbir kesinti yaşamadan hep ulaşılabilir durumda kalması için önemlidir.

  1. Firma Hakkındaki Yorumlar:

Başkaları firmanın hosting hizmetlerinden ne kadar memnun? Forumlarda o firmayla ilgili yorumları okuyarak bu sorunun cevabını öğrenin. Teknik destek, hız, güvenlik, yedekleme gibi konularda neler söylediklerini değerlendirerek daha sağlıklı bir karar verebilirsiniz.

  1. Hosting Firmasının Müşteri Yaklaşımı:

İyi bir hosting sağlayıcısı çözüm odaklı yaklaşıma sahiptir ve 7/24 aktif, anlık geri dönüş yapan destek ekibi vardır. O yüzden, firmanın ne derece ulaşılabilir olduğunu ve müşteri memnuniyetine önem verdiğini belirlemelisiniz.

Hosting firmalarının kısa zamanda, etkili ve kapsamlı yanıtlar ile dönüş yapması yaşanan sorunların hemen çözüme kavuşturulmasını sağlar. Bundan dolayı sektöründe lider konuma yükselmiş, güçlü, prestijli, köklü bir geçmişe sahip firmaları tercih etmelisiniz.

  1. Kontrol Paneli:

Hosting alırken dikkat edilecekler içerisinde kendine yer bulan bir başka kritik konu, özel kontrol panelleridir. Hostinglerin kendilerine ait admin panelleri için deneme süresi talep edilmelidir. Bu süreç boyunca paketin size göre olup olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz.

Paketinizi kullanabilmek için Plesk veya cPanel gibi popüler admin panellerinden birini seçmeniz tavsiye edilir.

  1. Veri Tabanları:

Verileri depolamak, yeni veri eklemek, mevcut veriler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan alanlara Databace (veritabanı) denir.

Siteniz açıldığı zaman, bilgiler ve dosyalar veri tabanından çekilerek ziyaretçinin karşısına getirilir. Aklınızda, hosting paketi seçerken nelere dikkat edilmeli? Diye bir soru işareti varsa, MsSQL ve MySQL veritabanlarıyla ilgili bilgi alın.

Hostinginiz kaç veri tabanı içeriyor? Bu sorunun cevabını bulun. Farklı veri tabanları oluşturabilmek ve bunlar arasındaki tüm işlemleri sorunsuz gerçekleştirebilmek istiyorsanız databace hususunu ihmâl etmeyin.

PHP ile hazırlanmış siteler için MySQL veritabanı barındıran bir hosting kullanılması önerilir. Sitenizdeki yazılım .ASPX veya .ASP ise, MsSQL özellikli bir veritabanı seçmeniz daha doğrudur. MySQL; daha hızlı, güvenilir ve kolay kullanılabilir olduğu için avantajlıdır.

Hosting Satın Alırken Başka Nelere Dikkat Edilmeli?

Tabii ki, hosting seçerken dikkat edilmesi gerekenler bunlardan ibaret değil. Ayrıca şu noktaları gözden kaçırmamalısınız:

  • Güncel SSL sertifikanız olsun. Bu sertifikanın türünü sorun.

  • Güvenlik duvarı, izleme servisleri ve diğer eklentileri göz önünde bulundurun.

  • Opencart, WordPress gibi içerik sistemleri için otomatik güncelleme seçeneği olup olmadığını öğrenin.

  • SSD altyapısına sahip bir hostingin veri okuma-yazma kapasitesi daha fazladır. Siteniz yüksek performans ile çalışsın, sayfalarınız hızlı yüklensin istiyorsanız bunu unutmayın.

  • Subdomainler (alt alan adları) kullanacaksanız, hosting paketinin kaç subdomaini desteklediğini de sorgulamalısınız. Örneğin; ana domaininizin altında, blog.siteadi.com veya forum.siteadi.com gibi bir subdomain oluşturmayı planlıyor olabilirsiniz. Bu durumda sitenizin kapsamına göre bir subdomain sayısı belirlemelisiniz.

  • Ziyaretçilerinizin büyük bir kısmı hangi coğrafi konumda bulunuyorsa, site içeriğinizin depolandığı sunucunun konumu ona yakın olmalıdır. Yabancı bir hosting firmasıyla çalışmak site hızınızı olumsuz etkileyebilir. Çünkü bu durumda sitenizin dosyaları, hedef kitlenize erişmek için daha uzak bir yol katetmek zorunda kalır.

Sonuç

Hosting seçerken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabı pek çok teknik ayrıntıyı içerir. Firma ile ilgili bilgiler ve referanslar da belirleyici bir faktör olarak karşımıza çıkar.

Hosting, internet sitenizin yuvasıdır. ‘Barındırma’ olarak da bilinen hosting hizmeti, sitenize yüklediğiniz içeriklerin kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlar. Hostinlger bu işlemi gerçekleştirmek için verilerinizi web server'larda (internet sunucularında) saklar ve yayınlar.

Dedicated, Reseller, Co-Location, Shared (paylaşımlı) gibi türlere ayrılan hostingler arasında seçim yapmak kafa karıştırıcı olabilir.

Siz de kusursuz bir internet sitesine sahip olmak için belirttiğimiz detayları göz önüne almalı, profesyonel bir firmayla çalışmalısınız. Böylelikle projelerinizin geleceği sağlıklı bir yönde ilerleyecek ve hedeflerinize ulaşmanız zor olmayacaktır.

Web tasarım alanında üstünlüğünü kanıtlamış olan Toretto, beklentilerinizi en iyi şekilde karşılamaya hazırdır.

Paylaş:

Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

Hosting Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? yazısına ilk yorum yapan siz olun!