.htaccess ile SSL yönlendirmesinin nasıl yapılacağına değinmeden önce SSL sertifikasından bahsedelim. Sizin için saliseler süren bir işlem aslında hedefe ulaşmadan önce ara bağlantılardan geçer ve hedefe ulaşır. Örnek verecek olursak siz bir internet sitesine girdiğinizde siteye erişmeden önce ara bir bağlantıdan geçersiniz. Bu bağlantı sonrası hedefinize ulaşırsınız. Eğer internet sitesi SSL bağlantısına sahip değilse siteye gönderdiğiniz veriye bilgisayar korsanları erişebilir. Bu sizin kullanıcı adınız, şifreniz, kredi kartı bilgileriniz veya size özel farklı bilgilere üçüncü kişiler tarafından erişebileceği anlamına gelmektedir. Fakat karşı tarafta SSL sertifikası varsa bilgileriniz şifrelenir ve karşı tarafa şifrelenmiş bir şekilde iletilir. Google bu konuda hassas davranarak SSL sertifikası olmayan sitelerde “güvenli değil” ibaresini kullanıyor. Sizin de internet sitelerine girerken link yapısı HTTP olan sitelerden kaçınmanızda fayda var. İnternet üzerinde güvenli bir şekilde hareket etmek istiyorsanız SSL sertifikası olan link yapısında HTTPS protokolü olan internet sitelerini tercih etmelisiniz.
Öncelikle cPanel, DirectAdmin, Plesk Panel gibi hosting panellerimizden birine giriyoruz. Sonrasında ana dizinimiz olan public_html klasörü altında bulunan .htaccess dosyasına sağ tıklayıp düzenle tuşuna basıyoruz ve açılan sayfada hiç bir koda müdahale etmeden en aşağı kısma gelip aşağıdaki kodu yapıştırıyoruz. Elinizde yalnızca FTP hesabı mevcutsa ve hosting paneli giriş bilgileriniz mevcut değilse Filezilla gibi FTP programları aracılığıyla da aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
Google algoritmasını sürekli olarak değiştirerek tamamen kullanıcı dostu girişimlerde bulunuyor. Hayatımıza birçok yeniliği kattığı da aşikar. Kullanıcı güvenliğine de ekstra önem gösteriyor. 2014 yılının başlarında HTTP protokolüne ek olarak HTTPS protokolünü de hayatımıza soktu. İlk kullanım amacı e-ticaret sitelerindeki veri alışverişini güvende tutmaktı. Bu sayede kullanıcılar kredi kartı bilgileri gibi önemli kişisel verilerini girdiğinde bilgisayarınızdan uzak sunucuya gönderilen veriyi kendine has bir şifre yöntemi ile şifreli hale getiriyor ve güvenli bir aktarım sağlıyordu.
Daha sonra yaygınlaşan siber saldırılarda bu olayın da bir zafiyet barındırmasının belli olmasıyla beraber Google yeni bir karar aldı ve tüm sitelere ssl bağlantısının olması gerektiğinin altını çizdi. Buna da ek olarak internet sitesine HTTP protokolüyle bağlandığınızda sayfada güvenli değil uyarısı karşımıza çıkmaya başladı.
Bundan sonraki süreçte Google HTTPS protokolü olan web sitelerini güvenli site olarak ayırt ettiği için arama sonuçlarında da SSL sertifikalı web siteleri öne çıkarmaya başladı. Daha önce de dediğimiz gibi tamamen kullanıcı dostu olan Google bu önem sırasını kendi şartlarıyla zorunlu hale getirdi. Eğer siteniz HTTPS yönlendirmesine sahip değilse sıralamanızın düşebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
HTTPS Yönlendirme Nasıl Yapılır? yazısına ilk yorum yapan siz olun!
HTTPS Yönlendirme Nasıl Yapılır? için Cevap Yaz