Seo Dostu Web Sitesi

  • Yayınlanma Tarihi: 22 Eylül 2022
  • Okunma Süresi: 6 Dakika 53 Saniye
  • Kategori: SEO Çalışması
Seo Dostu Web Sitesi

Google kullanıcı deneyimine göre sürekli olarak algoritmasını değiştirse de bizim dikkat etmemizi istediği belli başlı standartlar vardır. Bu standartlar doğrultusunda kullanıcının yaptığı arama sonucunda en ilgili içerikleri listelemeyi amaçlamaktadır. Geçtiğimiz aylarda Google artık SEO odaklı içeriklerden çok kullanıcı deneyimine önem vereceğini ve bununla alakalı çalışmalar yaptığını belirtmişti. Peki bu süreç içerisinde ne mi oldu? Google istediğini yapamadı ve çoğu web sitesi değer kaybetti.

Google’da arama yaptığımda neden farklı uzantılı yabancı siteler çıkıyor?

Şuan hepinizin neden "Google’da bir arama yaptığımda karşıma .pl, .de, .it, .ru ve .ch uzantılı yabancı siteler çıkıyor?" dediğini duyar gibiyiz. Sebebi aslında yukarıda bahsettiğimiz olay. Yani Google’ın kullanıcı tabanlı arama sonucu çıkartma algoritmasına dayalı. Bunu duyan bazı art niyetli kişiler kullanıcı odaklı sitelerin içeriklerini alıp kopyaladılar. Kendi açtıkları yabancı uzantılı sitelere ekledirler. Haliyle Google yeni algoritmasına uyan bu dolandırıcı nitelikli web siteleri karşımıza çıkartmaya başladı. Neyse ki yeni bir düzenlemeye gittiler ve bu sorun yavaş yavaş düzelmeye başladı.

Seo Neden Önemlidir?

SEO; Türkçesi arama motoru optimizasyonu olan İngilizce “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harfinden oluşan kısaltmadır.

Google yapısal olarak aradığınız kelime ve içeriği milisaniye gibi kısa bir sürede karşımıza çıkartır ve listeler. Karşımıza çıkardığı bu liste internet sitelerinin başlık ve içeriğinden oluşur. Kullanıcı listenin en başından başlayarak kendine uygun içeriği bulana kadar Google’ın karşısına çıkardığı internet sitelerini ziyaret eder. Bu yüzden size uygun anahtar kelimelerle de üst sıralarda çıkmanız ve ilk ziyaret edilen sitelerden biri olmanız hem sitenize ziyaretçi çekecektir hem de aranan anahtar kelimede lider olduğunuzu gösterecektir. 

Daha anlaşılır bir örnek ile açıklamak gerekirse. Hiç bilmediğiniz bir şehirde yüzlerce dükkanın olduğu bir sokakta yürüdüğünüzü ve bu sokakta sadece giyim üzerine bir dükkan aradığınızı farz edin. Muhtemelen yolu daha bitirmeden karşınıza çıkacak olan ilk giyim mağazasına girersiniz. Eğer oradaki ürünler sizin aradığınız gibi değilse ve size hitap etmiyorsa bir sonraki mağazayı tercih edersiniz ve belki de en fazla beş mağaza sonra size uygun mağazayı bulup alışverişinizi oradan yaparsınız. Aşağıda kalan diğer dükkanların pek de müşteri çekmesi mümkün olmayacaktır. SEO genel hatlarıyla buna benzer milyarlarca bilgi ve hizmetin olduğu bu koca teknolojik Dünyada sizin de internet siteniz verdiğiniz hizmete göre oluşturduğunuz anahtar kelimede başlarda çıkmalı ki istediğiniz verimi ve sonucu alabilesiniz.

Seo Dostu Siteler Nasıl Yapılır?

Buraya kadar Google’ın şu anki mevcut yapısını, algoritmasını ve seo‘nun öneminden bahsettik. Şimdi de asıl konumuz olan Google algoritmasına uygun seo dostu siteler nasıl yapılır? Sorusuna cevap verelim.

İnternet siteniz mobil uyumlu olmalı

Yukarıda Google’ın kullanıcı dostu olduğundan bahsettik. Bu şu demek oluyor ki Google kullanıcılar için en kolay kullanılabilen faydalı siteleri tercih ediyor. Günümüzde mobil kullanım %96 oranına kadar çıktı. İnsanlar genelde bankacılık işlemleri de dahil olmak üzere bütün işlemlerini mobil cihazları üzerinden yapmayı tercih ediyor. Araştırmasını da, alışverişini de, resmi işlerini de cep telefonu gibi mobil cihazları üzerinden halledebiliyorlar. Bu sebeple şuan en önemli olan konulardan birisi yaptığınız internet sitesinin %100 mobil uyumlu olması gerektiğidir.

Site Yükleme Hızınızı Yükseltin

Kullanıcılar girdikleri web sitelerinin hızlı olmasını beklerler. Çünkü bir bilgiye ve hizmete erişmek istediklerinde saniyelerce beklemek istemezler. Bu onlar için can sıkıcı bir durum olacağı için internet sitenizi terk edip daha hızlı bir diğer internet sitesini ziyaret edeceklerdir. Google kullanıcıların bir site üzerinde ne kadar süre geçirdiğini görür ve bu hemen çıkma süresi Google tarafından gereksiz bilgi veya hizmet anlamına geldiği için sizin sıralamanızda bir düşüş olacağı anlamına gelir. Web sitesi nasıl hızlandırılır? Diyorsanız “Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır? Web Sitesi Optimizasyon Araçları Nelerdir?” adlı konumuzdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Site hızınızı öğrenmek istiyorsanız Google PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.

pagespeed insight

Site Kodlarınızı Düzenleyin

Bir kullanıcı olarak herhangi bir internet sitesine girdiğimizde bizim için hazırlanmış ön yüzü görürüz. Fakat Google sadece bu mantıkta çalışmıyor. Gönderdiği Google botları sitemizi kaynak kodundan incelemeye başlıyor.

  • Yukarıdan aşağıda incelemeye başladığını düşünürsek eğer ilk gördüğü alan sitenizin meta etiketleri olacaktır. Bu meta etiketlerinin başında mobil uyumluluk etiketi gelmektedir. Sizin de önceliğiniz bu olmalı. Sonrasında title(sayfa başlığınız), description ve diğer meta etiketleri gelmeli
  • İkinci olarak dahili ve harici Css ve Javascript kodları gelmeli. Burada önemli olan şey ise gereksiz tüm kodlardan kurtulmanız. Örneğin; CSS dosyanızda kullanmadığınız tüm CSS verilerini silebilirsiniz. Eğer kodlama bilginiz yok ve silme işlemi gibi bir riske girmek istemiyorsanız sitenizin yedeğini aldıktan sonra CSS ve Javascript kodlarını sıkıştıracağınız birçok minification sitesini tercih edebilirsiniz. Bu işlem sitenizin yüklenme hızına da olumlu etki edecektir.
  • Resim ve içerik dosyalarınızı taramaya başlar. Sitenizde içerikten önce bir resim olduğunu düşünürsek Google botları bu resmin adına, boyutuna, formatına, alternatif açıklamasına ve title gibi başlık etiketlerine bakar. Yüksek boyutta resim yüklemeniz sayfanızın yüklenme hızını düşüreceği için arama motorları tarafından uygun görülmez ve sunucu yanıt sürenize bakar. Eğer sunucu yanıt süreniz resim boyutu için saliselik bir ön yüklemeyi desteklemiyorsa buna olumlu bakmaz ve diğer kontrollerine geçer. Bundan daha da önemli olan şey ise resmin bir alt etiketine sahip olması. Alt etiketi, arama motorlarının resim aramalarında daha iyi sonuç verebilmek için neredeyse zorunlu kıldığı bir şeydir. Size direkt olarak bunu yapın resminizi yayınlamam demiyor ama yaptığınız hız testlerinde size düşük puan vererek sıralamada gerilemenize sebep oluyor.
  • İçeriğiniz belirli bir hiyerarşiye uygun olmalı h1,h2 etiketleri kullanmanız ve önemli kelimelerde b(kalın yazı) etiketini kullanarak vurgulamanızı ister. Bunun sebebi tabi yine Google’ın kullanıcı dostu olması. Çünkü karmaşık bir yapıyı okumak da gezmek de işimizi zorlaştıracaktır. Onun yerine her şeyin belirli bir düzende olduğu kod yapısını tercih etmenizi ister. Aynı şekilde sitede yazı içinde kullanacağınız link etiketlerinin de bir başlığı olmasını ister. O yüzden title etiketini kullanmayı unutmayın.

İçeriğinize Önem Verin

Ziyaretçiniz sitenize girdiğinde ilk olarak renk, görsel ve yazı uyumuna bakar. Doğru seçim yapmalısınız. Renkler kullanıcının gözünü yormayacak şekilde kullanılmadı. Aynı şekilde görsellerde günümüz tredlerinden olmalı. Bu teknolojiyi takip ettiğiniz anlamına geldiği için Google tarafından desteklenirsiniz.

İçeriğiniz hiyerarşiye uygun olmalı sayfa başlığınız h1 etiketi ile başlayıp h2 etiketi kullanılarak devam etmelidir. Sonrasında eğer alt başlıklarınız varsa h3 gibi sıralamayı takip etmelidir. Daha detaylı anlamız için aşağıdaki şemayı inceleyiniz.

H Etiketleri Hiyerarşisi

Sade ve anlaşılabilir bir dil kulanın noktalama işareti ve paragrafları yerinde kullanın insanlar uzun süre bir paragrafta kalmak istemezler. Noktalama işaretinin önemi aslında Google’ın dikkat etmesi yüzünden önemli değildir. Giren kullanıcının okuduğunu anlaması, düzgün imla kurallarıyla karşılaşması ve yaşanan deneyimin kullanıcının hoşuna gideceği için sayfada kalma süresini artıracaktır.

Anahtar Kelime Kullanın

Sektörünüze göre anahtar kelimeler kullanın. Kullanıcıların sitenizi en çok hangi kelimeler aratılırsa bulacağını belirledikten sonra site içinde ve site dışında bu kelimeler hakkında çalışmalar yapın. Örneğin yazdığınız makale ve konularda bu kelimelerin önemini belirtmek için kalın yazın veya site içinde link verin. Konu veya içerik görsellerinde alt etiketinde bile bu kelimeleri geçirmeye çalışın.

Site İçi Bağlantı Verin

Yazdığınız bir içerikte adı geçen farklı içerik başlıklarına bağlantı linki ekleyin. Google algoritması sitenizin zengin içeriğe sahip olduğunu düşünecektir. Ayrıca kullanıcılar paylaştığınız konu ile bağlantılı diğer içeriklere de göz atmak isteyebilir. Farklı sitelerden bulmak yerine sizin sitenizdeki içerikten devam etmeleri sitenizde kalma süresini arttıracağı için Google tarafından üst sıralara çıkmanıza olanak sağlayacaktır.

Not: Site içi linklerde konu ile alakalı title etiketinizi eklemeyi unutmayın.

Backlink verin

Backlink, geri bağlantı anlamına gelen Google’ın da sevdiği bir sistemdir. Site adresinizin farklı sitelerde paylaşılması Google'ın dikkate aldığı bir konudur. Çünkü bu işlem Google’ın gözünde bir nevi. “Hmm, paylaşılan kaliteli içerik üretiyor.” deme şeklidir.

Site Haritası Oluşturun

Site haritası oluşturun ve hazır sistem (WordPress,Joomla…) kullanmıyorsanız eğer site haritanızı sürekli olarak güncel tutun. Google botları sayfanızı ziyaret ettiğinde bu site haritası içinde bulunan linkleriniz üzerinden sitenizi gezip indexleyecektir. Oluşturduğunuz site haritasını veya sayfanızı sürekli olarak Google Search Console’a girerek tekrar indexletin. Sitenizi Google Search Console’a nasıl ekleteceğinizi bilmiyorsanız Google Search Console’a Web Sitesi Ekleme konumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medya’yı Aktif Kullanın

Günümüzün belirli bir kısmını sosyal medyada geçiriyoruz. Bu sebeple herkesin aktif olduğu bu platformları en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. İnternet sitenizde paylaştığınız içerikleri sosyal medya hesaplarınızda da paylaşmaya özen gösterin. Bu her alanda aktif olduğunuzu gösterecektir. Ek olarak sitenize sosyal mecralardan da ziyaretçi geleceği için sitenizin trafiği artacaktır.

Paylaş:

Seo Dostu Web Sitesi için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

Seo Dostu Web Sitesi yazısına ilk yorum yapan siz olun!