WordPress yazılarını veritabanından otomatik olarak nasıl çekerim? diyorsanız bu yazımız sayesinde hem WordPressin alt yapısı hakkında bilgi sahibi olmuş olacaksınız hem de temalarda gerekli düzenlemeri kendi istediğiniz şekilde özgürce değiştirebileceksiniz.
Not: WordPress açık kaynaklı bir hazır sistem olduğu için her alanına istediğiniz gibi müdahale edebilirsiniz. Fakat işlemleri yapmadan önce yedek almayı unutmayın.
WordPress’in arka plandaki fonksiyonları sayesinde tek satırlık kodlarla bile istediğiniz bir veriye ulaşmak çok kolay olacaktır. Geliştirmek veya istediğiniz şekle ve ihtiyaca göre kullanmak tamamen size kalmış.
Bu tek satırlık kodu kullanmak istediğiniz alana eklediğinizde otomatik olarak yazınızın başlığı ekrana yazdırılacaktır. Yalnız dikkat etmeniz gereken husus şu; Bunu örneğin, temanızın index sayfasına yerleştirdiğinizde fonksiyon çalışacaktır. Fakat sadece son yazınızın başlığını ekrana yazdıracaktır. O yüzden temanızın içinde bulunan content.php, page.php veya single.php işlem yapmanızda fayda var. Yazının devamında toplu listelemeyi de öğrenmiş olacaksınız.
<?php the_title(); ?>
Yazınızın linkini aşağıda ki kodu kullanarak çekebilirsiniz. Bu kod sayesinde yazınızın linkini çektirerek istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
<?php the_permalink() ?>
Yazınızın özetini aşağıda ki kodu kullanarak çekebilirsiniz. Bu kod sayesinde yazınızın özetini çektirerek istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
<?php the_excerpt(); ?>
Yazınızın içeriğini aşağıda ki kodu kullanarak çekebilirsiniz. Bu kod sayesinde yazınızın içeriğini çektirerek istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
<?php the_content(); ?>
Yazınızın öne çıkan görselini aşağıda ki kodu kullanarak çekebilirsiniz. Bu kod sayesinde yazınızın öne çıkan görselini çektirerek istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
<?php the_post_thumbnail(); ?>
Fakat görsel boyutu orjinal haliyle büyük bir şekilde gelecektir. Bu alanda eklemek istediğiniz boyuta göre birkaç işlem gerekecektir. Boyutlandırma işlemini css ile yapabilirsiniz fakat. resmi orjinal boyutuyla çekeceği için sayfayı yoracak bir iş yükü olacaktır. O yüzden kullanmak istediğiniz boyuta göre revize etmeniz gerekir bu sayede sayfanızda istediğiniz performansı alabilirsiniz. WordPress hali hazırda siteye resmi yüklerken sizin için ve sistem hızı için zaten bu boyutlandırma işlemini kendisi yapıyor. sizin yapmanız gereken öne çıkan görsel fonksiyonuna gerekli değerleri girip istediğiniz ölçüye getirmek.
<?php
the_post_thumbnail(); // Parametresiz. Varsayılan kullanım tipi
the_post_thumbnail('thumbnail'); //(150x150 boyutunda çektirebilirsiniz)
the_post_thumbnail('medium'); // (300x300 boyutunda çektirebilirsiniz)
the_post_thumbnail('large'); // (640x640 boyutunda çektirebilirsiniz)
the_post_thumbnail('full'); // (yüklendiği şekilde - en büyük)
the_post_thumbnail(array(100,100) ); // Burada boyutlandırmayı kendiniz yapabilirsiniz.
?>
Buraya kadar olan alanda Worpdress yazılarının kullandığı fonksiyonları tek tek işledik. Peki WordPress fonksiyonlarını nasıl kullanırız? Kullanmak istediğimiz alana gelip kendi tasarımımızın konumuna göre fonksiyonlarınızı yerleştirmeniz yeterli olacaktır. örneğin tüm yazılarınızı çektirip bir listeleme yapmak istiyorsanız. aşağıda ki kodu kendinize göre revize etmeniz gerekecek.
<?php if ( have_posts() ) : ?>
<?php while ( have_posts() ) : the_post(); ?>
Yazının başlığı : <?php the_title(); ?>
Yazının Öne Çıkan Görseli : <?php the_post_thumbnail(); ?>
Yazının linki : <?php the_permalink() ?>
Yazının özeti : <?php the_excerpt(); ?>
Tüm içeriği : <?php the_content(); ?>
<?php endwhile; ?>
<?php endif; ?>
Bu kod bloğunu kullanarak istediğiniz şekilde işlem yapabilirsiniz. ve kendi tasarımınıza uygun şekilde tasarlayabilirsiniz. Basit bir mimari ile anlatmak gerekirse;
<?php if ( have_posts() ) : ?>
İf eğer anlamına gelen şart komutudur. <?php if ( have_posts() ) : ?> Komutu içerisinde veri olup olmadığını kontrol eder. Eğer veri varsa bundan sonra ki kodları çalıştırmaya başlar.
<?php the_post() ?>
Komutu döngünün başlayıp başlamadığını kontrol eder ve ardından her seferinde sıradaki bir sonraki gönderiye geçerek mevcut gönderiyi ayarlar.
<?php while ( have_posts() ) : the_post(); ?>
While döngüsünü başlatır ve yazının içerik sayısı kadar tekrarlanmasını sağlar. Örneğin; birden fazla yazı listeleyecekseniz bir döngü içerisine almanız gerekir. Bu sayede WordPress blog yazılarını listeleme yapmış olursunuz.
<?php endwhile; ?>
While döngüsünün bittiğini belirten fonksiyondur.
<?php endif; ?>
if komutunun bittiğini gösterir.
WordPress Yazı Kodları yazısına ilk yorum yapan siz olun!
WordPress Yazı Kodları için Cevap Yaz